Traditioneel Parket

  • Home
  • /
  • Traditioneel Parket

Traditioneel parket (Tapis)

Vroeger was parket de verzamelnaam voor alle houten (afwerk)vloeren die werden gelegd. Tegenwoordig maken we veel meer onderscheid en is parket onderdeel geworden van het aanbod in houten vloeren. Wij heten niet voor niets Van Manen Parket. Parket is synoniem voor kwaliteit en vakmanschap.

Parketvloeren

De traditionele parketvloer, ook wel Tapis parket genoemd, wordt al meer dan een eeuw toegepast. Traditioneel parket bestaat uit een tussenvloer van eiken, multiplex of eerste kwaliteit spaanplaat en daarop een gelijmde en genagelde massief houten bovenlaag. De spijkergaatjes worden gestopt met een “papje” dat gemaakt wordt van het schuurstof van de vloer zelf, vermengd met een bindmiddel. Deze vulpasta wordt over de vloer uitgestreken en vult de spijkergaatjes en eventuele kiertjes. Hierna wordt het parket geschuurd, gepolijst en naar keuze afgewerkt.

Legpatronen Tapis vloeren

Tapisvloeren werken nauwelijks en geven een prachtig strak resultaat. Deze techniek is zeer geschikt om mooie patronen mee te leggen. Bekende legpatronen zijn de visgraat- en blokmotieven. Maar er zijn veel meer patronen denkbaar met bijbehorende banden en biezen in contrastkleur. Tapis kan uitsluitend door ervaren vaklieden worden gelegd.

Voordelen Tapis parket

  • Werkt nauwelijks
  • Kan strak tegen muren worden gelegd zodat afwerken met plinten niet nodig is
  • Kan naar keuze worden afgewerkt met lak of (kleur)olie
  • Minimaal loopgeluid, dus heel stil
  • Enorme keuze in houtsoorten en patronen
  • Zeer lange levensduur

Nadelen Tapis parket

  • Niet te leggen door doe-het-zelver
  • Spijkergaatjes blijven beperkt zichtbaar. Dit is kenmerkend voor de ambacht
  • Het plaatsen van tapisparket is arbeidsintensief en neemt meerdere dagen in beslag

N.B. Tapisvloeren zijn tegenwoordig ook prefab leverbaar. Hierbij is het massieve hout al in de fabriek op de tussenvloer verlijmd. Deze vloeren zijn sneller te plaatsen en hoeven niet meer gespijkerd te worden.

Tapis parketTapis vloer | Traditioneel parket

Kom langs in onze toonzaal met meer dan 300 m2 aan vloeren!

Wilt u de parketvloeren in het echt bekijken? Maak een afspraak en kom langs in onze showroom!

Meer informatie over traditioneel parket

Veelgestelde vragen Traditioneel Parket
  • Hoe moet ik een houten vloer onderhouden?

    Het onderhoud is afhankelijk van wat voor afwerking je op de vloer hebt. Wat bij elke houtenvloer overeenkomt is dat je de vloer zo veel mogelijk stof- en vuilvrij moet houden. Goed stofzuigen met een parketborstel is de basis. Zand kan werken als schuurpapier zodra het onder de schoenen, stoelpoten etc. zit. Daarnaast is het advies om zo min mogelijk de vloer te dweilen. Indien de vloer gedweild moet worden dan met schoonwater of met het middel wat door ons geadviseerd wordt.

    Het advies bij een gelakte vloer is om deze 1 keer per jaar goed schoon te maken en in een polish te zetten. Een geoliede vloer is afhankelijk van welke olie er op de vloer zit. Kijk voor onze adviezen ook eens op de pagina advies onderhoud voor meer info. Voor een passend advies kunnen klanten ook altijd met ons contact opnemen!

  • Hoe duur is onderhoud van een houten vloer?

    Het onderhoud van een houtenvloer hoeft niet duur te zijn. Als je het onderhoud goed doet ben je circa per jaar €30,- kwijt aan een onderhoudsmiddel. Dit is wel weer afhankelijk van wat voor afwerking er op de vloer zit en hoe groot de ruimte is uiteraard.

  • Hoe onderhoud je een eiken vloer?

    Dit gaat eigenlijk op dezelfde manier als alle houten vloeren die onderhouden dienen te worden. Het antwoord op de vraag hoe men een houten vloer moet onderhouden staat dus gelijk aan het antwoord hoe men een eiken vloer moet onderhouden.

  • Welke vloer is makkelijk in onderhoud?

    Bij een gelakte vloer wordt het hout afgesloten. Hierdoor is hij gemakkelijker te dweilen en hebben vlekken minder kans om door te dringen. Een nadeel hiervan kan zijn dat hij plaatselijk niet te herstellen is.

    Bij een geoliede vloer kunnen vlekken makkelijker indringen, aangezien de olie alleen in de bovenste vezels van het hout zitten. Het hout blijft open, maar is wel beschermd. Het is belangrijk om ontstane vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Het voordeel van een geoliede vloer is dat deze wel plaatselijk bij te werken is.