Vloerverwarming & Vloerkoeling

vloerverwarming houten vloer
vloer verwarming houten vloer

Vloerverwarming houten vloer: Kan dat ?

Veel mensen vragen zich nog steeds af of de combinatie vloerverwarming houten vloer wel kan. Wij hebben daar het antwoord op! Parket en vloerverwarming en/of vloerkoeling gaan perfect samen. Hout blijft natuurlijk wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Een probleemloze combinatie van parket en vloerverwarming is echter heel goed mogelijk. U hoeft daarvoor niet meer te doen dan het opvolgen van gangbare voorschriften. Deze ontvangt u van ons.

Vloerverwarming is energiebesparend, geluidloos en ‘onzichtbaar’, maar bovenal een zeer comfortabele manier om uw huis te verwarmen. ‘Harde’ vloeren en vloerverwarming gaan heel goed samen. Zo kunt u op een extra comfortabele manier van uw vloer genieten. De meeste ‘harde’ vloeren zijn geschikt om te leggen in combinatie met vloerverwarming.

Niet alle houtsoorten zijn even geschikt om te gebruiken!

Zo is het bijvoorbeeld niet aan te raden om een houtsoort te gebruiken die weinig warmte doorlaat. Ook voor de tussen vloer moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren die het functioneren van de vloerverwarming beïnvloeden.

Isolatie, temperatuurschommelingen en vochtgehalte

Temperatuurschommelingen kunnen er voor zorgen dat er schade aan uw vloer ontstaat. Om schade te voorkomen is het noodzakelijk, dat het opstook protocol, waarbij de vloerverwarming houten vloer in stapjes van een paar graden aan gaat, voor het plaatsen van de vloer in zijn geheel is uitgevoerd.

Toch kunnen, met name in het stookseizoen, naden ontstaan. Dit is het normale gedrag van een houten vloer en dient geaccepteerd te worden.  Vloerverwarming zorgt voor een droge lucht. Om het vochtgehalte in de ruimte op peil te houden, kunt u een luchtbevochtiger plaatsen. Deze zorgt voor een constante luchtvochtigheid. Zo voorkomt u dat er barsten in uw vloer ontstaan, of dat deze gaat uitzetten/krimpen.

Heeft u vloerverwarming? Laat het ons weten

Indien u op zoek bent naar een nieuwe vloer en u heeft vloerverwarming, laat het ons dan weten. Onze adviseurs kunnen u precies vertellen welke vloeren en tussenvloeren voor uw woonsituatie geschikt zijn.  Wij bespreken graag met u de mogelijkheden en waar u in uw woonsituatie rekening mee moet houden.

De isolerende waarde van hout kan worden teruggebracht tot een zeer lage warmteweerstand. Hierdoor is de parketvloer geschikt voor vloerverwarming als hoofdverwarming, maar ook voor verkoeling!

Vloerverwarmingssystemen

Er bestaan verschillende systemen, te weten natte systemen en droogbouw systemen. Deze warmwatersystemen kunnen als hoofd- of bijverwarming worden gebruikt.

  • Natte systemen

Bij het “natte” systeem liggen de verwarmingsleidingen in de (cement of anhydriet) afwerkvloer. De afwerklaag boven de waterleidingen dient minimaal 3 cm te zijn in verband met vereiste sterkte en warmtespreiding in de vloer. Dit systeem kan alleen worden toegepast bij nieuwbouw of een drastische verbouwing. Nat heeft betrekking op de verwerking in de “natte” afwerkvloer.

  • Droogbouw systemen

Bij het “droge” systeem worden warmtegeleidingsplaten op de bestaande afwerkvloer geplaatst. De platen zijn voorzien van goten waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen. De leidingen worden daarna afgedekt met een afwerkvloer van bijvoorbeeld Fermacell-platen. De droge systemen zijn weliswaar kostbaarder, het rendement van de installatie is echter hoger.

  • Elektrische systemen

Daarnaast zijn er elektrische systemen. Deze systemen bestaan uit dunne matten (met geïntegreerde verwarmingselementen) die rechtstreeks onder het parket worden geplaatst. Deze verwarming wordt meestal als bijverwarming toegepast.

Graag stemmen wij de houten vloer precies af op uw situatie. Meestal overleggen we ook even met uw aannemer of installateur. Voor een advies op maat bent u van harte welkom in onze showroom. Maak online een afspraak en kom langs!

U zult verstelt staan als u ervaart hoe prettig het is om hout te combineren met vloerverwarming.

Voor uitgebreide informatie kunt u tevens onze brochure “parket op vloerverwarming” gratis verkrijgen. Interesse? Neem contact met ons op!

Meer informatie over vloerverwarming- en verkoeling